Hack TUES X - Back to the Roots

С гордост и емоция официално обявяваме успешното приключване на Hack TUES X - десетото юбилейно издание на нашия емблематичен хакатон. Тази година се завърнахме с пълна сила, готови да прославим не само събитието като един от най-значимите хакатони в България, но и свързаната с него силна връзка с нашата общност и ИТ индустрията, които ни подкрепят и вдъхновяват. 

Hack TUES е не просто събитие, а символ на иновацията и образованието в областта на технологиите. Неговото място сред иновативните практики на ЮНЕСКО в областта на техническото и професионалното образование и обучение го прави неизменно важна платформа за развитие на ученици и техните умения. 

От 13-ти до 16-ти март събрахме участници, ментори, спонсори, организационни екипи и специални гости, за да отпразнуваме десетия рожден ден на Hack TUES. Събитието се проведе в прекрасната обстановка на Иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, където с радост и вълнение разгърнахме предизвикателствата и възможностите пред 70 ученически отбора и 12 отбора от завършили ТУЕС. Благодарим на всички, които допринесоха за успеха на това незабравимо събитие и с нетърпение очакваме предизвикателствата, с които ще се срещнем в бъдеще.

Мащаба на хакатона е огромен, затова ето Hack TUES X в цифри: 

  • 13-членен организационен екип; 

  • 11 доброволци; 

  • 3-ма тематични лектори; 

  • 2-ма ментори от АЗТУЕС; 

  • 393 участници; 

  • 70 отбора от ученици; 

  • 12 отбора от завършили; 

  • 70 ментори; 

  • 35 жури на полуфинал; 

  • 12-членно жури на финал; 

  • 5-членно жури на финал-завършили; 

  • 30 ИТ компании; 

  • 12 партньори

Най-искрени благодарности на нашите спонсори и партньори, а именно:

Алфа спонсори: Appolica, Bosch Engineering Center Sofia, Codbex, DXC Technology Bulgaria, Eleven Ventures, LimeChain, SAP Labs България, Stenik, Telelink Business Services, Trading 212.

Бета спонсори: Chaos, Devrix, Experian България, Extreme labs, Haemimont, ITGix, Sirma, Stam Soft, Strypes Group, Telebid Pro, Tumba Solutions.

Гама спонсори: Accedia, Astea Solutions, Dreamix, Dynamo Software, GlobalFoundries Bulgaria, Nemtschek Bulgaria, Ocado Technology, Progress.

Нашите партньори: A1, Бони, Corporate Gifts, Culligan Bulgaria, Domino’s Pizza, Green Cherry Café, joker media, Метро Кеш анд Кери, Роботев, Мебели Ремо, Smartcom, Sofia Tech Park.

Нашите медийни партньори: bTV Media Group, Economy.bg, DevStyler, Инженер.bg, Kaldata, Обекти, Мениджър и Darik Business Review.

Най-вече искаме да благодарим на нашето училище Технологично училище “Електронни системи” към ТУ - София за подкрепата, както и на Кирилка Ангелова и Калин Георгиев за неуморната работа с нас и менторство над целия екип. Без всички тях днес HackTUES нямаше да е същият.

HackTUESX стартира на 13.03.2024 г. с церемония по откриването, която се излъчи на живо в канала на ТУЕС в YouTube.

 

На откриващата церемония взеха участие заместник-министъра на образованието - Наталия Митева, ректора на Технически университет - Иван Кралов, представител от ЮНЕСКО - Кени Мускат.

Главната тема тази година беше BacktotheRoots, а идеята зад нея - да се върнем назад във времето и да оценим историята и труда на всички минали организационни екипи, без които HackTUESX нямаше да е факт.

Ето ги и тазгодишните подтеми :

- SmartSchool: Как си представяте училището на бъдещето? Може би без физически учебници, повече интерактивни занимания, достъпни както присъствено, така и онлайн? Изкуственият интелект - първия ви помощник, но не и заместител.

Интерактивни класни стаи и повече възможности да сме екосъобразни, докато прекарваме време в училище. Тематичният лектор, който въведе участниците в темата бе Лъчезар Африканов.

- HackYourHobby: Как бихте превърнали хобито си в нещо още по-интригуващо с технологиите, които владеете? От хакване и киберсигурност до изкуство и творчество, всяко увлечение може да се разшири с нови, забавни технологични подобрения. Къде е границата между хоби и професионална реализация и може ли любимото ви занимание за свободното ви време да се превърне в нещо повече? Тематичен лектор бе Красимир Коцев.

- ExploringtheInfiniteOcean: Знаете ли, че океанът всъщност е територия по-малко изследвана дори и от космоса. В необятния воден свят се крият отговори на въпроси, свързани с

прекомерния улов, разрушаването на хабитати, загубата на биоразнообразие, климатичните промени и замърсяванията. Предизвикателството ни е да открием новаторски решения за тези проблеми, които в момента застрашават нашата морска среда. Чрез технологии и иновации можем да намерим начини за запазване и възстановяване на морските екосистеми,

осигурявайки тяхната устойчивост за бъдещите поколения. Лектор беше Илияна Стоилова.

- CivicTech: Често забравяме факта, че живеейки в демократична страна имаме много повече възможности да променим развитието ѝ от даденото ни свещено право да пуснем бюлетина на поредните избори. Това е названието, което използваме за технологии, които подобряват връзката между гражданите и управлението, независимо дали е на местно или национално ниво. Лектор на темата за завършили беше Яне Френски.

Участниците включват 364 ученици, които са разделени в 70 отбора, съставени от настоящи ученици, както и 12 отбора със завършили ученици. Всеки отбор е снабден с индивидуален ментор, който ги насочва и им помага в генерирането и осъществяването на техните идеи.

Менторите са възпитаници на ТУЕС и/или са членове на екипа на водещи 30 ИТ компании, които подкрепят това събитие.

Работните дни на 14-ти и 15-ти март са били отделени за разработка на проектите от страна на участниците.

HackTUESX завърши на 16.03.2023 г, като в този ден отборите предадоха своите разработени проекти.

Формат на състезанието:

Полуфинал - 7 паралелни полуфинала по 10 отбора от петчленно жури, като от всеки от тях се излъчи отбор, който да премине на финали.

Финал – 12 членно жури излъчи победителите измежду 15 отбора.

Официалният край на HackTUESX сложи вълнуващата церемония по награждаването на отборите, изпълнена с много награди и признание към работата на всички екипи.

Специална покана получиха всички девет предходни организационни екипа, без които HackTUESX нямаше да достигне този огромен мащаб. Всеки екип бе поканен на сцената и изненадан със специални стъклени плочи със съответния дизайн на тяхното издание.

След една невероятна битка бяха излъчени победителите на HackTUESX. А кои са те?

- Третото място завършили, връчено от изпълнителния директор на АЗТУЕС и ментор на организационния екип - Кирилка Ангелова, отиде при отбор “Отчасти Лемниската”. Те разработиха приложение, интуитивно превеждащо законов текст (какъвто е например документ за наложен фиш) на лесен и разбираем за нарушителя език.

- Третото място ученици, връчено от миналия организационен екип - HackTUES 9, отиде при отбор “Пандишпанчета”. Те разработиха web3 платформа, позволяваща на фотографи, да продават сигурно правата над техните снимки, чрез използването на NFT технология.

- На второ място завършили се класира отбор “Go6o”. Те изобретиха платформа за лесно търсене и извличане на информация от българските закони. 

- При учениците на второ място, връчено от директора на ТУЕС Веселка Христова, дойде отбор “Sector C”. Те разработиха мобилно приложение, което визуализира задачи по стереометрия и показва стъпка по стъпка как да се реши задачата.

- Победители при завършилите ТУЕС-ари са “Почти Лемниската”, които заедно с “Отчасти Лемниската” спечелиха на HackTUESInfinity! Те разработиха проект, който оптимизира светофарите на София, използвайки данни в реално време и разпознаване на изображения, за да подобри потока и намали задръстванията. Той категоризира превозните средства, разпознава еко стикери и се интегрира с навигационни приложения, за да покаже текущия статус на светофарите.

- И дългоочакваните победители са… “Не се чете”! Младежите от 11 и 10 клас разработиха иновативна система за наблюдение на водната среда, разработена за измерване на pH нивата, идентифициране на нефтени замърсявания и локализиране на надводни обекти, която ги сложи на златния подиум.

Наградата за изгряващи звезди, връчена от Кирилка Ангелова, спечели отбор CtrlAltDefeat”.

Наградата за най-добра презентация, връчена от научния ръководител на ТУ София Петър Якимов, спечели отбор BrainBugged”.

Нека споделим и отборите, които спечелиха сърцата на нашите спонсори и партньори и получиха специални награди, започвайки от нашите партньори.

- Васил Нейчев, представител на А1, награди отбор CtrlAltDefeat.

- Елица Молова, представител на София Тех парк, награди отбори “TtT” и “Double oreo”.

Продължаваме с гама спонсорите ни : 

- Александър Йорданов, представител на Astea Solutions, награди отбор “C-3PO”. 

- Теодора Йовчева, представител на Dreamix, награди отбор “А4 само хартия”.

- Моника Симеонова и Андон Мицов, представители на Dynamo Software, наградиха отбор “Само по жици”. 

  • Симеон Костадинов, представител на Global Foundaries, награди отбор “TtT.

  • Калоян Миладинов, екип спонсори в организационния екип, връчи наградата от Nemetscheck на отбор “Млади туесари”.

  • Евгени Димов, представител на Ocado, връчи две награди на отбори “Чикън Литъл” и “Манджа с грозде”.

Нека преминем и към наградите на нашите бета спонсори.

  • Наградата на Chaos, връчена от организационния екип, отиде при отбор “Pomelo”.

  • Анелия Георгиева, представител на Experian, награди отбор “Whitelisted”.

  • Тихомир Томов, представител на Extreme Labs, награди отбор “zaloopenite”.

  • Марио Бенов, представител на Haemimont AD, награди отбор “Fixxer”.

  • Даниел Димитров, представител на iTGix, награди отбор “Чикън Литъл”.

  • Михаела Здравкова, представител на Sirma, награди отборите “Свежи” и “Шпакловчовците”.

  • Калина Вълева, представител на StamSoft, награди отбор “Абсолютните човеци”.

  • Йосиф от екип спонсори връчи наградата от Strypes Group на отборите “Pomelo” и “Quatro Dummies”.

  • Силвия от екип спонсори връчи наградите от Telebid Pro на отбори “Не се чете” и “Sector C”.

  • Иван Долчески, представител на Tumba Solutions, връчи наградата на отбор “Double oreo”.

Алфа спонсорите ни наградиха следните отбори :

  • Деян Геновски, представител на Appolica, награди отбор “Не се чете”.

  • Благовест Христов, представител на Bosch Engineering Sofia, награди “The Chu”.

  • Йордан Павлов, представител на Codbex, награди отбор “Whitelisted”.

  • Мария Шомева, представител на DXC Technology, награди отбор “The Warriors”.

  • Огнян Чиков, представител на Limechain, награди 2 отбора : “Пандишпанчетата” и “Domain Expansion”.

  • Александър Мицев, представител на SAP, награди отбори “4та папка” и “Bezzesovi”.

  • Николай Димитров, представител на Stenik, награди отбор “Горублянска аристокрация”.

  • Йордан Йорданов, представител на Telelink Business Services, награди отбор “zaloopenite”.

  • Пламен Балкански, представител на Trading 212, награди отбор “Никва Стойност”.

„Някои от причините ТУЕС да бъде толкова добър пример за училище, свързано с реалния живот и с бъдещето на технологиите, се крият в това, че учениците могат да работят с професионалисти по реални проекти“, посочи зам.-министъра на образованието Наталия Митева.

“Устойчива традиция, която води до това нашето общество да има силен технически елит, да има инжинерно познание и мисъл и по този начин да върви напред!”, сподели проф. дн инж Иван Кралов.

“Hack TUES е емблемата на нашето училище, всеки един от нас си задава въпроса “Кои ще са датите на Hack TUES и каква ще е темата?” още от началото на учебната година.Проследила съм израстването на хакатона и сега с голямо нетърпение очаквам какво ще се случи на десетото юбилейно издание! Очаквам експлозия от нови идеи, възможности и постигнати върхове, много креативност от ваша страна!”, каза директора на ТУЕС - Веселка Христова.

“Организацията на хакатона - тази симбиоза продължава и се развива вече почти 10 години. Искам да приветствам всички участници и да им кажа, че вече те са победители изобщо, явявайки се на този хакатон, защото имат смелостта, желанието да развият и покажат своята креативност пред всички, независимо кои са наградени и кои не” - сподели Радостина Герчева, председател на управителния съвет на АЗТУЕС.

 

“Изключително много се радвам, че дадохме старта на десетото юбилейно издание на емблематичния за ТУЕС хакатон, организиран от ученици за ученици. Още по-щастлива съм, че тази година на десетото юбилейно издание имаме 12 отбора на завършили ученици. Не знам дали знаете, но годината 2024 е всъщност под знака на олимпийските игри. Някои твърдят, че олимпийският принцип е „Важно е участието“. Всъщност олимпийският принцип гласи „Най-важното нещо в живота е не триумфът, а битката; важното е не да си победил, а да си се борил добре“. Всички тръпнем в очакване какви ще са проектите и искрено вярваме, че ще има сътрудничество и уважение между участниците! За нас всички, които са дръзнали да се запишат, са победители. Пожелавам ви много код, екипна работа, готини разработки"- сподели изпълнителният директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС - Кирилка

 

“The Hack TUES initiative is very much aligned with the priorities of the UNESCO Strategy for TVET for the years 2022 to 2029. It equips students:

  • with skills to learn, work and live ;
  • with technical skills that contribute to sustainable economies ;
  • with skills that make positive contributions to societies .

This year's themes of the hackathon are: civic tech, exploring the infinite ocean, hack your hobby and smart school. Wishing the best of luck to the 70 teams of students for the next three days! On a final note, a great well done to the 13 members of the organizing team and their mentors Kirilka Angelova and Kalin Georgiev” сподели с пряко включване представител на ЮНЕСКО, Кени Мускат!