Започва петият ученически хакатон Hack TUES

В петък, 15 март 2019 г., в 9:30 ч. в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София ще бъде открит петият училищен хакатон Hack TUES 365. Hack TUES е единственото технологично състезание, организирано от ученици за ученици. Темата на тридневното технологично състезание е „Технологии за всеки“. До неделя, 17 март, ученическите отбори от ТУЕС трябва да създадат софтуерен или хардуерен проект, който да е в полза на ежедневната работа на бизнеса и живота на хората. За първи път тази година ще бъде връчена специална награда за хардуерен проект (проект с вградена микрокомпютърна технология). Отборът победител ще получи награда на стойност 1 000 лв., а за класираните на второ и трето място отбори ще има награди от по 750 лв. и 500 лв. Най-добрите проекти от хакатона ще бъдат представени в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

Hack TUES 365

В състезанието ще участват повече от 200 ученици от 8-ми до 12-ти клас от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София. Хакатонът се организира от екип от ученици от 11 клас в училището с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището. За високото качество на проектите ще се погрижат и над 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които са завършили училището. Те ще бъдат ментори на отборите в първите два дни на хакатона (15 и 16 март) или членове на журито на полуфиналите и финала на състезанието на 17 март.

Представянето на проектите - финалисти пред журито ще бъде в неделя, 17 март, от 15:15 ч. в Лабораторния комплекс на София Тех Парк, а в 19:15 ч. на същото място ще започне церемонията по награждаване на победителите.  

За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание Hack TUES. Това са SAPSoftServeTelebidProVMwareDroxicProgressScaleFocusAstea SolutionsDevriXDopamineNemetschek Bulgaria.

Очаква се нивото на проектите да е изключително високо. Сред регистрираните участници са учениците от ТУЕС, които спечелиха тазгодишния хакатон на Студентския клуб на Американския университет в България, както и отличените ученици в Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София. В тези състезания възпитаниците на ТУЕС участваха наравно със студенти и работещи софтуерни инженери. Вече повече от 10 години ученици от ТУЕС са безспорни отборни победители в Националното състезание по компютърни мрежи. Участвали са в NASA Space Apps Challenge, Европейска нощ на учените, Mega Dojo 1 и 2, европейското университетско състезание Renesas MCU Car Rally, Robo League, Computer Space. Ученици от ТУЕС са носители и на Младежката награда на БАИТ за 2017 и 2018 г.

Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.

Технологични партньори на събитието тази година са София Тех Парк, Комет Електроникс, Смартком - България, Булгед, Cloud Balkan, init Lab. Кетеринг партньори на хакатона са CoKitchen, Aristeon.bg, Delishu, Domino’s, Пекарчето на татко, Pura Vida Organic Farm, Pure Water, Работилничка за сладки моменти и сладкар Ирина Иванова.

Още за Hack TUES 365 може да намерите на www.hacktues.com и във Фейсбук - https://www.facebook.com/HackTUES/