Лицата пред ТУЕС – Даниел Георгиев

Лицата пред ТУЕС – Даниел Георгиев

Представяме на вашето внимание един млад човек, завършил ТУЕС и решил да изостави спокойствието на сигурна работа и университет и да се опита да реши един от най-големите проблеми на съвременните екрани: вредата им върху човешкото зрение, концентрация и сън, разработвайки софтуера Iris. Но интервюто с Даниел няма да е за неговия софтуер, а един чисто човешки разговор – откъде е тръгнал, през какво е преминал и за какво мечтае.

Здравей, представи се! :) 
- Здравейте, аз съм Дани. Завършил съм ТУЕС през 2014г.

Как реши да влезеш в ТУЕС?
- Преди седми клас много седях пред компютъра и родителите ми решиха поне да правя нещо ползотворно пред монитора, хаха. Бях добър по математика и на практика родителите ми ме насочиха към ТУЕС, защото и сестра ми беше влезнала там 4 години преди мен. Но същинската мотивация да вляза в ТУЕС беше следната: много обичах да играя на игри, само че вкъщи имах само един компютър и по-голяма сестра, която й трябва компютър за образованието й. Та, майка ми и баща ми казаха, че ще ми купят компютър, ако вляза в ТУЕС. И се озовах там.

Занимавал ли си се с програмиране преди да влезнеш в ТУЕС?
- Не, играех на GTA. :)

Ти си програмист, който е постигнал целта си – разработил си продукт, който се продава. Какви съвети би дал на младите хора, навлизащи в тази сфера? 
- Да разберат, че ученето не приключва в класната стая, а основно трябва да се случва извън нея – вкъщи, когато се прибереш и се развиваш сам, интересуваш се и четеш. Много хубаво е и да си намериш рано работа в ИТ сферата, не съветвам да се хвърляте веднага след като завършите във ваши startup-и, а да поработите, да видите как функционира индустрията, да добиете умения.

Какво намери за себе си в ТУЕС? 
- Отличното образование в сферата на технологиите, разбира се. В ТУЕС научих толкова много, че ми беше достатъчно да започна работа още преди да завърша 12 клас :). В ТУЕС е хубаво, че никой няма да ти се подиграва, че си умен и знаещ – там тези качества се ценят. Много хубаво е и, че с тези умни хора, с които сте в един клас и випуск завързвате приятелства и контакти, които са ви от незаменима полза след завършването.

Казвал си, че искаш да промениш стереотипа за програмист? Как мислиш, че може да се промени?
- Желая да давам личен пример: аз спортувам, не пуша и не пия, срещам се с хора, карам мотор, опитвам се да изглеждам готин, за да може да ме види някое дете и да си каже: ето, може да си програмист и да си готин и да имаш красива приятелка, няма нужда да си мутра и лошо момче.

Ти искаш да си модел за подражание. А имал ли си силни примери за себе си?
- Не…Трябваше много неща да разбера сам. Но съм изчел и чета много книги на примери за успели хора.

Какво те мотивира?
- Мотивират ме личности, които са постигнали много сами, без добри условия и възможности. И много се ядосвам, когато видя човек, имащ всичко – здраве, възможности, пари и не прави нищо, не се бори, умира едва ли не.

Какво мислиш, че може да се подобри в образователната система?
- Мисля, че трябва да се дава повече надежда на учениците, учителите трябва да ги надъхват. Да отидат до тях и като ги видят, че правят грешка, не да им се карат и да им викат, а да им кажат приятелски: Да, добре. Но нека заедно да помислим как да го направим по-добре.

Какво е твоето мото?
- Милионер е човек, не имащ един милион лева, а променил живота на един милион човека.

Какво ще пожелаеш на учениците в ТУЕС за финал?
- Трудете се здраво, стремете са да бъдете сред най-умните, да бъдете елитът!