Лицата зад ТУЕС – Даниел Александров

First image

Лицата зад ТУЕС се завръщат и учителят, с когото ще ви запознаем този месец е Даниел Алексадров – преподавател по история за 9 и 10 клас, вече трета година.

1. Какъв беше животът Ви преди ТУЕС и как разбрахте за училището?
Завършил съм образованието си в еднo от най-старите училища (в Лом). Научих за ТУЕС от бивши колеги и бивши възпитаници на ТУЕС – мои приятели.

 2. С какво Ви впечатляват ТУЕС-арите и заслужава ли си да бъдете учител в ТУЕС?
Да, определено си заслужава. ТУЕС-арите ме впечатляват първо със свободата да отстояват мнението си, креативността си, нестандартното мислене и най-важното – все още малкия, но запазен стремеж за знания по история и цивилизация. Първото участие в олимпиадата по история беше инициирано от мен и имаше много кандидати.

3. Кои са едни от най-големите бисери, с които сте се срещали?
Аз спокойно мога да издам съчинение в няколко тома с бисерите на ТУЕС-арите. Те най-често се срещат в 9 клас, но от първата година като учител тук поех десетокласния випуск, където имаше изключително много бисери. Най-запомнящия се е на един ученик, който твърдеше, че България на север граничи с Република България. Той, гледайки една физикогеографска карта, видял, че най-отгоре на картата пишело „Република България”.

4. Кой е най-хубавият Ви спомен  от ТУЕС?
Хубавите ми спомени са много. Не мога да отлича някой от тях. Може би поемането на сегашния 10. Б (смее се).

5. Трудно ли е да си класен в ТУЕС?
Определено е трудно, отговорно и не винаги човек успява да се справи със задълженията, защото да наблюдаваш 30 души, които са индивидуалности с различен тип на мислене, действие и отношение помежду им, е нормално често да се появяват проблеми.

6. Има ли ТУЕС място в ИТ историята и какво ще посъветвате учениците?
Естествено. Много възпитаници започват да работят в ИТ сферата. Това, което мога да кажа, е смело да следват мечтите си и да продължават да се развиват все така добре, както и в момента.