Лицата зад ТУЕС – Явор Атов

First image

От тази година се въведе нов предмет в програмата на осмокласниците – „Въведение в скриптовите езици”. Преподавателят e Явор Атов.

1. Какво е да се завърнете в ТУЕС, г-н Атов?
Определено чувствам някаква носталгия, колкото и странно да звучи това.

2. Как се чувствате като преподавател в ТУЕС?
Не е лесно да си преподавател, но ми харесва. Някои часове са доста успешни и съм много щастлив, когато на децата им е интересно, а освен това получават и полезни знания.
Друг път не се получава, но това ме мотивира още повече да се представя по-добре следващия път.

3. Какво ви накара да се завърнете като учител в ТУЕС?
Според мен всеки програмист трябва да се занимава по малко и с преподаване, защото това доразвива неговите умения. Преподаването води до осъзнаването на материала в много по-голяма дълбочина. Да разбереш нещо, когато ти го обясняват, невинаги е лесно. Да използваш научените знания, за да създадеш нещо, е по-трудно. Но значително по-предизвикателно е да обясниш въпросния материал на група от различни хора и да можеш да дадеш критични коментари за техните първи стъпки.
От друга страна пък, не може да има преподавател по програмиране, който да не практикува.
Освен това, преподаването е и една изява, която освен че подхранва егото, развива и комуникативните умения.
Така че имам много причини да стана учител. И да не забравяме, че така помагам на децата, което е най-важното.

4. Кой е най-хубавият Ви спомен от ТУЕС?
Трудно ми е да посоча конкретен спомен.

5. Променило ли се е училището от вашето завършване?
Да, доста неща са се променили и то към по-добро. Голяма част от преподавателите вече са възпитаници на ТУЕС. А това е много хубаво, защото сега е по-лесно да се намерят хора, които да преподават по актуални и интересни теми. Също така, доколкото знам вече не се учи в събота (за което ви завиждам). Да не забравяме и че сега техниката е много по-достъпна. Освен, че компютрите са повече, децата имат достъп до Arduino, мобилни устройства и др. Възможностите за изява са неограничени. Иска се единствено желание и труд.

6. След завършването на ТУЕС в кой университет ви приеха?
В Техническия университет. За нас това беше някак си предопределено.

7.Какво е за вас Технологично училище „Електронни системи”?
За мен периодът ми в ТУЕС е определящият период от обучението ми. Фактът, че работя като програмист, а само в ТУЕС съм учил за такъв, говори много.
Най-важното, което научих тук, е това, че не трябва да чакам да бъда научен, а да взема нещата в свои ръце. Тук разбрах, че с достатъчно постоянство и труд съм способен сам да реализирам идеите си.