Отново туесар спечели Младежката награда на БАИТ за 2018 г.

Енчо Шахънов е ученик в 12 клас в ТУЕС. На 27 февруари 2019 г. той получи Младежката награда на БАИТ за проекта си „Система за локализиране на хора“. Той е в специалност „Компютърни мрежи“, но е на мнение, че без програмиране не може в днешно време. Отделно от ТУЕС се занимава с фотография, катерене, колоездене в планината и всичко, свързано с нея. От дванадесетгодишен се занимава с роботика, а преди година се записва на курс Cisco CCNA. За бъдещото си развитие предвижда сферата на роботиката и мрежите.

Идеята за проекта му се ражда именно в планината. Още от дете иска да стане член на Планинската спасителна служба. Търсил е начин как много хора могат да получат помощ ефективно. „Система за локализиране на хора“ той създава въз основа на своя личен опит в планината. Целта му е да направи устройство, с помощта на което да се намират хора в планината. Енчо успешно създава устройство, което е малко, леко, нискоконсумиращо и най-важното – лесно за използване.

Носителят на Младежката награда на БАИТ е много щастлив от получаването ѝ. Енчо благодари на своите преподаватели и гледа на наградата като възможност да покаже работата си и тя да бъде оценена.

Още един възпитаник на ТУЕС, и настоящ студент в Технически университет – София, беше отличен от журито на БАИТ – Николай Станишев получи награда за проекта си за дипломна работа, с която се дипломира в ТУЕС – система, която изработва снимки на хора от статичен видеоклип. През миналата година, носител на Младежката награда на БАИТ също беше ученик от ТУЕС – Илиян Кордев, който в момента също е студент в ТУ – София.