Регистрирайте се за участие в Hack TUES 6 до 27.09.

Шестото издание на традиционния хакатон за ТУЕС, Hack TUES 6, ще се проведе между 1. и 11. октомври в хибриден формат. Работата на отборите, връзката им с менторите и оценяването на проектите на четвъртфинали и полуфинали ще се проведе онлайн. Официалното откриване, образователните уъркшопи, финалите и церемонията по награждаване ще се организират на живо в София Тех Парк при спазване на нужните противоепидемични мерки. Повече детайли можете да намерите в регламента и програмата на събитието

Регистрацията за участници и отбори е отворена до 27.09. (неделя) на www.hacktues.com. Право на участие имат ученици от 9. до 12. клас в ТУЕС, както и випускът, завършил ТУЕС през 2020. Можете да разгледате често задаваните въпроси за регистрацията на отбор за хакатона на този линк

Всички участници в Hack TUES 6 следва да качат разписана и сканирана декларация за участие най-късно до 27.09. (неделя) в тази форма: https://bit.ly/hacktues6:

Важно е да обърнем внимание, че до участие на живо ще бъдат допуснати следните участници:

  • До официално откриване, лекция и уъркшоп - участници, които са записали за един от трите уъркшопа, които се организират на 01.10., като местата за всеки уъркшоп са ограничени и записването ще бъде преустановено след тяхното изчерпване (детайли по-долу). Освен своя уъркшоп, участниците ще могат да гледат официалното откриване и лекцията “Hack TUES Tips && Tricks”, които ще бъдат стриймвани на живо в залата, в която ще се проведе уъркшопа. 

  • До финали - отборите, които са се класирали за финала.

  • До церемония по награждаване - финалистите  и отборите, номинирани за специална награда (отбори, за които е най-вероятно да спечелят специална награда). Те ще бъдат обявени на 10.10. Отборите ще бъдат настанени в отделни зали, в които ще се излъчва на живо церемонията и ще бъдат поканени, за да им бъде връчена тяхната награда.

Важно е да отбележим, че до участие на живо ще бъдат допуснати само ученици във видимо добро здравословно състояние. Учениците, които нямат желание или възможност да се включат на живо, ще могат да следят програмата онлайн. 

Записването за участие в уъркшоп на живо на 01.10. става през профила на всеки участник в сайта на Hack TUES 6. Повече информация за лекцията и уъркшопите, които организираме ще намерите отдолу:



Лекция “Hack TUES Tips && Tricks” (18:15 - 19:00) 

ще бъде излъчвана онлайн и в залите, където ще се проведат уъркшопите

Как да спечелиш хакатон или пък просто как да оцелееш. Лекцията събира няколко години опит на един от дългогодишните организатори на Hack TUES Димитър Николов, випуск 2018. Ще научите с много хумор как да изберете тема за своя проект, как да пишете своя код, как да разпределяте ресурсите си ефективно и още тайни от кухнята. Ще имате възможност и да зададете своите въпроси в Q&A сесия.

 

Първи уъркшоп: “Kак да създам съвременно уеб приложение за 10 минути?” (19:15- 20:30) - 40 места

ще бъде излъчван онлайн, като участие на място става с предварителна регистрация

Марио Бенов, възпитаник на ТУЕС, випуск 2012 и преподавател в училището, ще ви помогне да научите чрез много примери:

  • Ако имате въпроси, можете да се свържете с организаторите на hacktues@elsys-bg.org.как да стигнете от отворена конзола до работещо приложение с най-използваните frameworks, както и какво трябва да знаете за опциите, които имат;

  • какво е това deployment и защо се прави;

  • какво са хостинг, виртуална машина, контейнер, ftp, ssh;

  • няколко най-основни и достъпни вида услуги за хостване на сайт или приложение - web hosting, platform as a service (PaaS), virtual machine/container в облак.

 

Втори уъркшоп: “Embedded за начинаещи” (19:15 - 20:30) - 20 места

Ще е достъпен само за участници на живо и няма да бъде излъчван онлайн

Уъркшопът ще се води от Росен Витанов, възпитаник на ТУЕС, випуск 2008 и преподавател в училището. На този уъркшоп ще научите какво представляват микроконтролерите и как с тяхна помощ да управлявате други електронни елементи: светодиоди, бутони и др. Ще се запознаете с платформата Ардуино, ще научите как да установите комуникация между Ардуино и компютър и как се измерва напрежение с микроконтролер. Също така, ще може да видите, как се запояват електронни елементи.

Уъркшопът е насочен към ученици, които имат много малко или нямат опит с микроконтролери. Очаква се учениците, участващи в уъркшопа, да имат основни познания по програмиране (условия, цикли, функции) и електротехника (ток, напрежение, закон на Ом).

Препоръчително е да разполагате със собствен хардуер, за да повтаряте демонстрираното. Хардуер, който ще се изпозва на уъркшопа:

  • поялник, тинол, прототипна платка

  • бредборд, джъмпери

  • светодиоди, бутони

  • резистори 200-350 ома и 1-30 килоома

  • потенциометър, фоторезистор

  • Ардуино (и USB кабел)

*Не е задължително да разполагате с всичко изброено и може да носите и друг хардуер, който ще използвате на хакатона.

 

Трети уъркшоп: “Embedded за напреднали - микроконтролери в IoT” (19:15 - 20:30) - 20 места

Ще е достъпен само за участници на живо и няма да бъде излъчван онлайн

Уъркшопът ще се води от Владимир Гаристов, възпитаник на ТУЕС, випуск 2018 и преподавател в училището. На този уъркшоп ще научите какво е Internet of Things (IoT) и какви технологии и протоколи се използват за реализирането му. Конкретно ще бъдат разгледани bluetooth комуникацията с Ардуино и Wi-Fi мрежовата връзка с ESP8266. Ще се научите да изпращате HTTP заявки от ESP8266 и да използвате мобилно приложение за интерфейс към вашия микроконтролер.

Уъркшопът е предвиден за ученици с известен опит с микроконтролери и програмирането им.

Препоръчително е да разполагате със собствен хардуер, за да повтаряте демонстрираното. Хардуер, който ще се изпозва на уъркшопа:

  • Ардуино

  • ESP8266

  • бредборд, джъмпери

  • Bluetooth модул (AT-09, HC-05, HC-06, BT05 или друг)

*Не е задължително да разполагате с всичко изброено и може да носите и друг хардуер, който ще използвате на хакатона.

Ако имате въпроси, можете да се свържете с организаторите на hacktues@elsys-bg.org.